Busuitstap Hoeilaart & Kasteel van Gaasbeek
Een bezoek aan een druivenbedrijf en na de lunch het "gerenoveerde" Kasteel van Gaasbeek

Daguitstap naar Hoeilaart & Kasteel van Gaasbeek
Na vertrek vanuit Maaseik en een stop in Maasmecheen bezoeken we, na een koffie & croissant, Druiven Dewit. Gestart omstreeks 1900 groeide dit bedrijf uit tot een modern warenhuis van 50 serres met een totale oppervlakte van 7000m². Het bedrijf is volledig gemoderniseerd en uitgerust met een van de meest hoogstaande verwarmingsinstallatie en computergestuurde klimaatregeling van de streek. We bezoeken de serres onder begeleiding: loop onder een hemel van druiven en krijg een professionele rondleiding door de serristen zelf, Koen en Filip. Leerrijk voor jong en oud!
Na de lunch (inbegrepen) vertrekken we naar het Kasteel van Gaasbeek.
Dit Kasteel is een oorspronkelijk middeleeuwse burcht, thans nationaal museum, gelegen in Gaasbeek, een deelgemeente van Lennik.
Vermoedelijk liet Godfried van Leuven hier omstreeks 1240 een burcht bouwen ter verdediging van het hertogdom Brabant. Na een bewogen en zeker tumultheuse geschiedenis kwam eind 18de eeuw het kasteel via huwelijken in handen van de Milanese patriciërsfamilie Arconati Visconti.. Om die reden is het wapen van de Visconti's, de biscione (een gekroonde azuren draak of slang die een man opslokt op zilver veld) nadrukkelijk aanwezig in het kasteel. De laatste markiezin Arconati Visconti was de Française Marie Peyrat die het kasteel renoveerde en het zijn huidige uitzicht gaf. Ze stierf in 1923. Zij schonk het domein in 1921 aan de Belgische Staat, die de gebouwen en het park in 1924 openstelde voor het publiek. Sinds 1980 is het een museum van de Vlaamse Gemeenschap. Tussen 2021 en 2024 werd het kasteel volledig gerestaureerd. Sinds 2024 is het museum opnieuw geopend met een nieuw parcours langs de gedecoreerde stijlkamers.
Het kasteel was regelmatig het decor van film- en televisieopnamen. In de populaire Vlaamse tv-klassieker Johan en de Alverman speelde Gaasbeek een belangrijke rol, net als in Tijl Uilenspiegel (1961) en De Saga van Oberon (2005).
Na het bezoek is er de mogelijkheid voor een koffie (of iets anders) in het voormalig Koetshuis, nu Caffé Carletto.
Opgelet: er zijn een paar beperkingen: vanaf de parking naar het Kasteel is het ongeveer 600 m stappen ... de laatste 50 m zijn vaste keien. Een aantal kamers in het Kasteel zijn helaas niet toegankelijk met een rolstoel, een buggy of kinderwagen is niet toegelaten. De meest smalle doorgang is 80 cm ....
Een gezamenlijk initiatief van Cultuursmakers Maaseik en Maasmechelen....
Onze partner reizen: Reizen Baus, Zonneveldweg 63, 3830 Wellen. Erkenningsnummer: A5121